Met een spaarhypotheek spaar je tijdens de looptijd van je hypotheek precies dat bedrag dat nodig is om aan het einde van de looptijd de hypotheek af te lossen. Dit gebeurt in de vorm van een levensverzekering die een vast bedrag uitkeert. Een verhoging van de hypotheekrente deels wordt gecompenseerd door een verlaging van de verzekeringspremie, dus zijn de kosten vrij stabiel. Eigenlijk is de spaarhypotheek een wat zekerdere vorm van de levenhypotheek.
Bij deze hypotheekvorm betekent een lage rente dat je in de beginperiode relatief veel moet sparen: je ontvangt immers weinig rente.
Gedurende de looptijd los je niets af, waardoor je maximaal fiscaal voordeel hebt. Sinds 2001 geldt de hypotheekrenteaftrek gedurende maximaal 30 jaar.
Bij deze hypotheek wordt vaak gevraagd een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten als ’tegenhanger’ van de levensverzekering; de hypotheekverstrekker krijgt dan zowel bij leven als overlijden zijn geld.
Spaarhypotheek voordelen
• De maandlasten bij deze hypotheken zijn gelijk, mits de rente ongewijzigd blijft. Dit schept duidelijkheid in de financiele situatie.
• Fiscaal voordeel doordat je gedurende de looptijd niets aflost. Hierdoor kan men optimaal profiteren van de mogelijkheden voor hypotheekrenteaftrek.
• Aflossing van de hypotheek aan het einde van de looptijd is altijd mogelijk door de spaarhypotheek.
• Profiteert van hoog rendement bij een hoge hypotheekrente
Spaarhypotheek nadelen
• Het is een zeer inflexible hypotheekvorm omdat het een combinatie is tussen een lening en een gemengde verzekering. Overstappen komt de afsluiter duur te staan doordat in veel gevallen de spaarpolis afgekocht moet worden. Dit brengt niet alleen hoge kosten met zich mee maar ook fiscale nadelige gevolgen.
• Laag rendement, wanneer er sprake is van een lage hypotheekrente. Dit omdat de spaarrente gekoppeld is aan de hypotheekrente.
• Bovenop de hypotheekrente wordt een opslag van in de meeste gevallen 0,2% gehanteerd.
• Gebonden aan een verstrekker voor verschillende producten sparen, lenen en verzekeren. Dit kan risico’s met zich mee brengen. Beter is om de portefeuille aan producten te scheiden.