Hypotheek en Scheiding, wat nu?
Laat nu een vrijblijvende berekening maken om uw hypotheekmogelijkheden bij een scheiding te bekijken.
Een scheiding is altijd vervelend. Helemaal als u samen een woning met een hypotheek heeft. Bij een scheiding komt helaas veel kijken, een van de belangrijkste zaken is natuurlijk of een van de partners in de woning kan blijven wonen, wij berekenen dit graag geheel vrijblijvend voor u.
Wat gebeurt er met de woning?
Een woning is een belangrijk deel van onze behoefte, een belangrijk deel van ons leven. Een woning is ook een zaak die een waarde en/of een schuld vertegenwoordigd en deze moet verdeeld als u gaat scheiden. Het verdelen van de waarde van het koophuis kan een ingewikkeld zijn, duidelijke afspraken hierover zijn dan ook een vereiste.
Waarde van uw woning
Indien u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, is het verdelen van de waarde relatief eenvoudig, ieder krijgt 50 %. Bij de verdeling van een koopwoning spreekt men van een overwaarde of in het slechtste geval onderwaarde. Bij overwaarde dient u de winst te delen. Is er sprake van onderwaarde, dan moet de schuld worden verdeeld, afhankelijk van de gemaakte afspraken.
Bij huwelijkse voorwaarden heeft u samen in de voorwaarden bepaald welke welk bezittingen wel of niet gemeenschappelijk zijn.
Uitkopen of verkopen
Overwaarde op uw woning lijkt mooi. Maar gaat u scheiden en wilt u in het huis achterblijven, weet dan ook welke nadelen er zijn: Uw ex uitkopen kan een kostbare aangelegenheid zijn. Kunt u de kosten niet opbrengen, dan moet je noodgedwongen de woning te verkopen. Daarnaast kun je tegen nog meer zaken aanlopen. Hoe maakt u de juiste keuze?
Als u een huis heeft dat op beide namen staat en u wilt uit elkaar, heeft u twee mogelijkheden: het huis verkopen of in de woning achterblijven en uw ex-partner uitkopen. Die keuze lijkt eenvoudig, maar de praktijk is dat toch wel wat moeilijker.
Restschuld en NHG
Het kan gebeuren dat de verkoop niet genoeg oplevert om de hypotheek helemaal mee af te lossen. Er blijft dan een restschuld over. Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan kunt u in aanmerking komen voor kwijtschelding daarvan. Dit geldt alleen als u beiden echt niet in staat bent om de lasten te dragen. Heeft één van u wél genoeg inkomen om de hypotheeklasten te betalen, dan is kwijtschelding van de restschuld niet aan de orde.
Zo zijn er nog veel meer zaken om rekening mee te houden bij scheiden. Neem daarom nu contact op met onze adviseur!