5 verbouwingen die je woningwaarde verhogen

Deze aanpassingen voegen direct waarde toe aan je huis
Door je huis te verbouwen kun je het niet alleen ruimer, lichter en mooier maken, maar direct ook de waarde vergroten. Maar let op: niet elke verbouwing verdient zichzelf even goed of snel terug.

Met een nieuwe keuken of badkamer maak je je huis mooier, maar zo’n smaakgevoelige aanpassing verdient zichzelf minder goed terug dan bijvoorbeeld een dakkapel of maatregelen die je energienota verlagen, zegt makelaar/taxateur Paul van der Hoek. ‘Investering in meer vierkante meters levert als regel het hoogste terugverdienpercentage op.’ Dit zijn volgens hem vijf populaire verbouwingen die je huis direct meer waard maken.

1. Verduurzamen

Je huis verduurzamen door isolatie en plaatsing van zonnepanelen

Investeren in de duurzaamheid van je huis betaalt zich op verschillende manieren terug. Allereerst in een lagere energierekening en meer comfort, maar je verhoogt er ook de waarde van je huis mee, met wel 70 tot 100% van de verbouwingskosten. Een voorbeeld:

Zonnepanelen verbeteren je energielabel en daarmee de waarde van je huis. Een zonnepanelensysteem gaat zo’n 25 jaar mee, maar de investering verdien je sneller terug. Stel, je schaft een systeem aan met tien panelen voor een bedrag van € 7500 (totaalprijs inclusief omvormers, bevestigingsmaterialen, etc.). Je wekt hiermee gemiddeld 3500 kWh per jaar op. Hiermee bespaar je over de gehele levensduur genomen jaarlijks zo’n € 1000. Hoe snel je je investering terugverdient hangt af van verschillende factoren, maar gemiddeld is dit zo’n zeven jaar.

Geschatte waardevermeerdering woning: 80% tot 100% van de investering

2. Meer ruimte creëren

Een aanbouw aan je huis
De oppervlakte van je huis is van invloed op je woningwaarde. Vergroot je de oppervlakte met een aanbouw, bijvoorbeeld voor een ruimere woonkamer of extra slaapkamer, dan verhoogt dit direct je woningwaarde met 60 tot 100% van de verbouwingskosten.

Een casco stenen aanbouw van 3 bij 3 meter (9 m2) kost gemiddeld € 20.500, inclusief btw en exclusief doorbraak, afwerking, installaties en inrichting. Een aanbouw van 4 bij 3 meter kost zo’n € 2500 meer.

Goed om te weten

 • Hoeveel meter kun je aanbouwen en over welke breedte? Hoe meer ruimte, des te meer waarde.
 • Een aanbouw van hout is vaak goedkoper dan van steen of glas, maar die laatste twee voegen wel meer waarde toe aan je huis.
 • Zijn er heipalen nodig? Een stevige fundering voegt ook waarde toe aan je woning.
 • Een lichtkoepel of lichtstraat in een aanbouw met plat of schuin dak zorgt voor meer zon en licht in huis. Ook dit verhoogt de waarde.
 • Hoe beter je je aanbouw isoleert, hoe beter dat ook is voor de woningwaarde.

Geschatte waardevermeerdering woning: 70% tot 100% van de investering.

3. Een dakkapel plaatsen

Ook een dakkapel verhoogt (meestal) je woningwaarde, vooral als je de ruimte als (extra) slaap-, werk- of studeerkamer kunt gebruiken. Schatting waardevermeerdering: 60 tot 100% van de kosten van de verbouwing.

Een houten dakkapel van 4 strekkende meter met twee draairamen kost gemiddeld € 4700, een kunststof exemplaar zo’n € 200 meer.

Goed om te weten

 • Het type dakkapel is van invloed op de woningwaarde. Maatwerk is duurder dan prefab, maar betekent een hogere woningwaarde.
 • Hout is goedkoper dan kunststof, maar kunststof is vrijwel onderhoudsvrij. Positief voor de woningwaarde is dat dit toekomstig schilderwerk overbodig maakt.
 • Een dakkapel met een plat dak is aanzienlijk goedkoper dan met schuin dak, maar de uitstraling van een schuin dak zorgt voor een hogere woningwaarde.
 • Bij grote dakkapellen moeten bestaande draagconstructies vaak worden vervangen. Dat is een investering die de woningwaarde verhoogt.
 • Extra opties zoals screens, horren en inbraakbestendig hang- en sluitwerk, mits van goede kwaliteit, hebben een positief effect op de woningwaarde.

Geschatte waardevermeerdering woning: 60% tot 100% van de investering.

4. Badkamer en toilet verbouwen

Ook de waardevermeerdering die een nieuwe badkamer of toilet oplevert, is niet meer dan 50% van de verbouwingskosten. Ondanks dat is een gemoderniseerde badkamer of toilet vaak een beter visitekaartje bij een bezichtiging.

De kosten van de verbouwing én de mogelijke waardestijging hangen onder meer af van de materialen die je gebruikt, het soort sanitair en eventuele extra’s als een stoomcabine, whirlpool of vloerverwarming.

Dit zijn de gemiddelde kosten exclusief sloop van je oude badkamer/toilet, inclusief btw en montage:

 • Een gemiddelde uitvoering van 2 bij 3 meter met eenvoudige tegels en sanitair: circa € 6000.
 • Een luxe uitvoering van dezelfde afmeting: circa € 15.000.
 • Toilet verbouwen: tussen € 1000 en € 3500.

Geschatte waardevermeerdering woning: 50% van de investering.

5.  Een nieuwe keuken

Een nieuwe keuken voegt relatief minder waarde toe aan je huis dan de voorgaande aanpassingen: maximaal 50% van de kosten. Toch is het een populaire verbouwing. Hoe hoger de kwaliteit van de onderdelen en extra’s, hoe meer waarde de keuken toevoegt aan je huis.

De kosten voor een nieuwe keuken zijn afhankelijk van wat je kiest. Gemiddeld is 50% van de totaalprijs voor de apparatuur, 30% voor de kasten en 20% voor het werkblad.

Dit zijn de gemiddelde kosten inclusief montage, btw en uitgevoerd door een vakman:

 • Budgetkeuken: vanaf circa € 3000.
 • Een luxe merkkeuken met extra apparatuur: gemiddeld tussen € 12.000 en € 25.000.
 • Demonteren oude keuken: tussen € 200 en € 1000.
 • Verleggen water en elektra: tussen € 500 en € 750.
 • Kostenindicatie uitbreiden meterkast: tussen € 250 en € 600.