Financieel Nederland

Annuiteiten hypotheek PDF Afdrukken E-mailadres

Deze vorm lijkt op de lineaire hypotheek in die zin dat aan het einde van de looptijd de hypotheek is afgelost. Het verschil is, dat de bruto kosten van de aflossing plus rente in elke termijn exact hetzelfde is. Maar de fiscale aftrek vermindert naarmate de hypotheek langer loopt. Hierdoor stijgen de maandelijkse netto hypotheeklasten. Dit kan interessant zijn als je verwacht dat je inkomen zal stijgen. Hou er dan wel rekening mee dat je aan het begin de meeste belastingaftrek hebt terwijl je dan juist minder belasting betaalt.
Je kunt zelf bepalen in hoeveel jaar je de hypotheek aflost. Hoe sneller je aflost, hoe hoger je maandlasten zijn.
Dit is een veilige hypotheeksoort, waarbij je echter wel eventueel rendement op het hypotheekbedrag misloopt. Om maximaal van fiscale voordelen gebruik te maken, kan het verstandiger zijn om te kiezen voor een hypotheek waarbij er 'gewerkt' wordt met het hypotheekbedrag. Dat geeft kans op rendement, maar vergroot wel het risico enigszins. Je profiteert dan wel van meer fiscaal voordeel.


Voordelen annuïteitenhypotheek
•    lage aanvangslasten; in het begin betaalt u weinig aflossing bij de annuïteitenhypotheek;
•    alternatief voor een hypotheek met vermogensopbouw indien u een hogere leeftijd of slechtere gezondheid heeft;
•    offertes van de annuïteitenhypotheek zijn gemakkelijker te vergelijken dan offertes van hypotheekvormen met vermogensopbouw;
•    makkelijk bij verhuizing of beëindiging van de hypotheek.


Nadelen annuïteitenhypotheek
•    het fiscaal voordeel van de annuïteitenhypotheek daalt tijdens de looptijd vanwege de (stijgende) aflossingen;
•    de netto lasten stijgen tijdens de looptijd van de annuïteitenhypotheek; de bruto lasten blijven gelijk, terwijl het fiscaal voordeel daalt;
•    Ten opzichte van de hypotheken met vermogensopbouw: de annuïteitenhypotheek is fiscaal minder gunstig.

De annuïteitenhypotheek is vooral interessant voor mensen die voor lage aanvangslasten kiezen. Ook is de annuïteiten hypotheek uiterst geschikt voor mensen die in de toekomst een stijging in inkomen verwachten, tenzij de fiscale druk toeneemt (bijvoorbeeld als u in een hoger belastingtarief valt).

alt

 

 

Actuele hypotheek rente's

NHG Normen-voorwaarden 2018

Hieronder vindt u de belangrijkste wijzigingen om een aanspraak te maken op een NHG-regeling in 2018. Download hier!